opc_loader

Wensenlijst

Surecheck. Kom snel achter de oorzaak van kalverdiarree met het Nimrod Surecheck 4 testsysteem.

Artikelnr: 491-1
(Prijs excl. btw) 65,99
79,85
Zet op wensenlijst
Beschrijving

Surecheck.

 

Kalverdiarree is een kostbaar probleem!

Het is niet mogelijk om aan de hand van het uiterlijk van kalverdiarree een diagnose te stellen wat de veroorzaker is.

Nader onderzoek is dan gewenst en daarom is er een kalverdiarree test Surecheck ®

Met deze test kunt u Rota, Corona, E.Coli en Cryptosporidium aantonen.

Door de veroorzaker van de diarree op te sporen, vergroot u de kans dat de behandeling aanslaat. Daarnaast kunt u ook maatregelen treffen om andere kalveren te beschermen

Kalveren met diarree kunnen een groeiachterstand oplopen, ernstig ziek worden of zelfs sterven. Preventie van diarree is daarom belangrijk. 

 

U wilt natuurlijk graag weten waarom een kalf of meerdere kalveren diarreeproblemen hebben. U kunt hiervoor naar uw dierenarts gaan. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig en kunt u prima zelf testen met de kalverdiarree tester van Surecheck. Door zelf te testen bespaart u in de kosten en weet u sneller wat het probleem is. En zodra u weet waar de oorzaak vandaan komt, weet u ook waar u de oplossing moet zoeken.

 

Inhoud Surecheck kalverdiarree tester

Met een set kunt u 5 diarree samples testen op 4 verschillende oorzaken. De diarreetester werkt snel en zeer accuraat.

 • 5 Multi-test cassettes

 • 5 Pipetten

 • 5 Test-ampullen welke elk 1.5ml speciale testvloeistof bevatten

 • Duidelijke handleiding.

 

De 4 mogelijke oorzaken van kalverdiarree die worden getest

Diarree bij jonge kalveren heeft twee hoofdoorzaken: de voeding of een infectie. De verschijnselen van voedingsdiarree zijn vaak mild. De gevolgen van een infectieuze diarree zijn daarentegen ernstig tot fataal. De besmette dieren verliezen veel vocht, drinken slecht en worden slap. Er zijn vier infectieuze oorzaken: de E. coli K99-bacterie, het Rotavirus, het Coronavirus en de Cryptosporidium parvum zorgen ieder voor zich, maar vaak ook in combinatie, voor hardnekkige problemen.

 

E. coli K99-bacterie Sensitivity 96% Specificity 99%

Escherichia coli oftewel E-coli bacterie is een benaming voor verschillende bacteriën die eigenlijk altijd aanwezig zijn bij warmbloedige dieren. De E-colli K99 bacterie is echter een variant die rond de 3e levensdag of eerder voor diarreeproblemen kan zorgen. Omdat kalveren in tegenstelling tot baby's zonder anti-stoffen te wereld komen wordt een e-coli niet vanzelf door het lichaam geweerd. Een tijdige biestvoorziening van hoge kwaliteit is dan van enorm belang. Wanneer de Tester aangeeft dat u te maken heeft met een e-coli bacterie is het van belang om meer biest te geven samen met Biopect. Biopect zorgt voor een pectine-film over de darmwand zodat de bacteriën geen kans krijgen om de darmwand binnen te dringen en voor een nog grotere infectie te zorgen.

 

Rotavirus Sensitivity 98% Specificity 99%

Dit virus geeft meestal klachten tussen dag 4 en dag 14 na geboorte. Het is een zeer besmettelijk virus, het blijft overal aan plakken. De darmwand raakt beschadigd, waardoor minder vocht en voedingsstoffen worden opgenomen. Het Rotavirus richt schade aan in de dunne darm. Wanneer de tester aangeeft te maken te hebben met het Rotavirus is het ook weer van belang om een goede biest te geven aangevuld met Biopect.

 

Coronavirus Sensitivity 94% Specificity 99%

Een virus dat meer schade aan de darmwand (dunne-en dikke darm) toebrengt dan het rotavirus en dat klachten veroorzaakt tussen dag 5 en dag 30. De diarree klachten houden langer aan dan bij rota. Een darmcel die onherstelbaar beschadigd moet vervangen worden door een 'nieuwe' darmcel. Het duurt drie weken voordat een jonge darmcel uitgegroeid is tot een functionele darmcel. Net als bij Rota wordt de darmwand beschadigd. Om dat te voorkomen is het altijd van belang om in een vroeg stadium al preventief biopect te verstrekken. En natuurlijk ook weer de hoogwaardige biest.

 

Cryptosporidium parvum Sensitivity 98% Specificity 98%

Dit is een darmparasietje dat al vanaf dag 3 diarree kan veroorzaken. Meestal zien we de klachten echter later. Crypto slaat vaak aan als de darm al beschadigd is (door rotavirus bijvoorbeeld). Dit parasietje veroorzaakt problemen in het laatste deel van de dunne darm. Tevens kan een slechte stalhygiëne een veroorzaker zijn van de Crypto parasiet. Een goede stalontsmetting is daarom van enorm belang. Ook hier weer geld dat een preventief gebruik van biopect enorm kan helpen om de darmwand te beschermen. En een behandeling met een Cryptosan bolus (Entrocin E) zorgt ervoor dat de diarree problemen veroorzaakt door de Crypto verholpen wordt.

 

Hoe gaat het testen van kalverdirree met de Nimrod Surecheck in zijn werk

Het testen van kalverdiarree is kinderspel en hoeft niet meer door de dierenarts of zijn assistente gedaan te worden.

1: Neem 3 samples op 3 verschillende plaatsen

 • Stap 1: Stop het teststaafje uit een testflesje op 3 verschillende plaatsen in een sample kalverdiarree. Wanneer de diarree erg vloeibaar is kun je gebruik maken van de pipet. De samples kunnen ook direct vanaf de rectum genomen worden door gebruik te maken van het pipet.

 • Stap 2: Stop het teststaafje terug in het testfesje en draai de dop vast Wanneer de diarree erg vloeibaar is kun je met de pipet 3 druppels in het testflesje doen. Hierna het testflesje even rustig schudden. Wanneer de testvloeistof erg schoon blijft voeg je 5 druppen extra toe. De vloeistof dient bruin of geel te verkleuren wanneer er voldoende testmateriaal is toegevoegd. Draai de dop vast en goed schudden.

 •  

2: Testen met de diareetester

 • Stap 1: Pak een testcassete

 • Stap 2: Schud het testflesje nogmaals goed door

 • Stap 3: Breek het pinnetje van de dop van het testflesje

 • Stap 4: Doe 3-4 druppels van het testvloeistof in elk testrondje van de testcassette.

Let op: Zorg ervoor dat er geen klontjes testmateriaal in de rondjes terecht komen. Klontjes kunnen ervoor zorgen dat de vloeistof niet goed getest kan worden. Je kunt een pipet gebruiken om klontjes weg te zuigen.

 

Na 10 minuten kun je de test aflezen

De resultaten van de test zijn zichtbaar na 10 minuten.

 • Positief resultaat: Twee rode lijnen komen tevoorschijn in het reactie veld. Dikke of iets wazige lijnen geven ook een positief resultaat aan.

 • Negatief resultaat: Er komen uitsluitend streepjes tevoorschijn in het controle veld. In het testveld zijn geen lijntjes zichtbaar.

 

De Nimrod kalverdiarree tester komt met een uitgebreide Nederlandstalige handleiding voorzien van voorbeelden en uitleg.

 

Klik hier voor productinformatie blad Surecheck en hier voor het het Instructieblad

 

Beoordelingen ()
Surecheck. Kom snel achter de oorzaak van kalverdiarree met het Nimrod Surecheck 4 testsysteem. heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Surecheck. Kom snel achter de oorzaak van kalverdiarree met het Nimrod Surecheck 4 testsysteem.


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen: